czwartek, 1 sierpnia 2013

Porzeczkowe mini serniczki



Porzeczkowy mini sernik na upalny dzień.
Przy obecnych temperaturach odpalanie piekarnika to zabójstwo dla siebie i rodziny;) Dlatego proponuję kwaśno - od porzeczek - słodki - od miodu i cukru brązowego, zimny deser.


Porzeczkowe mini serniczki
Składniki
100 g czarnej porzeczki
100 g czerwonej porzeczki
5 łyżek wody
2 łyżki brązowego cukru
sok z 1 cytryny
400 g białego twarogu sernikowego
2 łyżki gęstego jogurtu
2 łyżka miodu lub wiecej
4,5 łyżeczki żelatyny

Do dekoracji kilka gałązek porzeczki
 
Wykonanie
Umyte owoce przesypać do rondelka, zalać wodą, dodać cukier brązowy i dusić do momentu aż owoce puszczą sok a płyn lekko zgęstnieje. ½ łyżeczki żelatyny rozpuścić w 6 gorących łyżkach przygotowanego sosu porzeczkowego. Gotowy sos rozlać do foremek, odstawić do zastygnięcia.
Gdy masa porzeczkowa się zetnie, twaróg, jogurt, sok z 1 cytryny i miód dokładnie wymieszać. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w gorącej wody, dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do naczyń wypełnionych wcześniej sosem porzeczkowym, odstawić do zastygnięcia.
Gdy masa serowa będzie już lekko stężała, łyżeczkę żelatyny rozpuścić w pozostałym sosie, schłodzić i przelać do foremek. Schładzamy.
Po zastygnięciu wierzchniej warstwy serniczki wyjmujemy z foremek i dekorujemy świeżymi owocami.
Smacznego :D

 

Przepis dodaję do akcji: Porzeczkowo oraz Serniki 2013 edycja letnia.

6 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają:) świetny pomysł, chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentują się fantastycznie, uwielbiam takie kolory w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach, zawsze uwielbiałam takie serniczki! szczególnie z kwaskowatymi sosami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, fajna propozycja na te tropikalne upały :)

    OdpowiedzUsuń