poniedziałek, 30 marca 2015

Babka łaciata na białkach


Szybka, smaczna babka na samych białkach. Przepis dla zabieganych co na szybko chcą ciasto upiec, jak i dla tych co żółtka już wykorzystali do wielkanocnych mazurków.


Babka łaciata na białkach
Składniki na blachę o wymiarach 30x10 cm:
8 białek
20 dag cukru
30 dag mąki pszennej
1 szkl oleju rzepakowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
100 g czekolady
1/3 szkl. mleka

Wykonanie
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dosypywać cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Małym strumieniem wlewać olej i nadal miksować. Z odważonej mąki odłożyć 1,5 łyżki, resztę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Mąkę stopniowo dodawać do białek i wymieszać (nie miksować). Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać odłożone 1,5 łyżki mąki, wymieszać masę. Do drugiej przesiać 1,5 łyżki kakao i wymieszać masę kakaową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Piec w 170 stopniach około 50 min do tzw. suchego patyczka. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w gorącym mleku.
Smacznego ;)



Przepis dodaję do akcji Wielkanocne Smaki - edycja V , Wielkanocne Wypieki, Babki Wielkanocne 2015
Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne WypiekiBabki Wielkanocne 2015Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze: