Szybka, smaczna babka na samych białkach. Przepis dla zabieganych co na szybko chcą ciasto upiec, jak i dla tych co żółtka już wykorzystali do wielkanocnych mazurków.
Babka łaciata na białkach
Składniki na blachę o wymiarach 30x10 cm:
8 białek
20 dag cukru
30 dag mąki
pszennej
1 szkl oleju
rzepakowego
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
100 g czekolady
1/3 szkl. mleka
Wykonanie
Białka ubić na
sztywno. Stopniowo dosypywać cukier i miksować do momentu aż cukier się
rozpuści. Małym strumieniem wlewać olej i nadal miksować. Z odważonej mąki
odłożyć 1,5 łyżki, resztę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Mąkę
stopniowo dodawać do białek i wymieszać (nie miksować). Ciasto podzielić na
dwie części. Do jednej części dodać odłożone 1,5 łyżki mąki, wymieszać masę. Do
drugiej przesiać 1,5 łyżki kakao i wymieszać masę kakaową. Formę wyłożyć papierem
do pieczenia i nakładać naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Piec
w 170 stopniach około 50 min do tzw. suchego patyczka. Zimną babkę polać
czekoladą rozpuszczoną w gorącym mleku.
Smacznego ;)
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne Smaki - edycja V , Wielkanocne Wypieki, Babki Wielkanocne 2015
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBabeczka pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuń