wtorek, 10 marca 2015

Pani Walewska inaczej Pychotka


Połączenie ciasta kruchego z owocami czarnej porzeczki, bezą i do tego krem budyniowy z kilkoma kroplami Amaretto brzmi smacznie i tak smakuje. Przedstawiam ciasto Pani Walewska inaczej zwane Pychotka.


Pani Walewska inaczej Pychotka
Składniki:
Ciasto kruche
500 g mąki pszennej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru pudru
200 g masła
6 żółtek

Beza
8 białek
1 ½ szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa kremowa:
2 szklanki mleka (500 ml)
200 g masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
50 ml likieru Amaretto

Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
120 g płatków migdałów

Wykonanie:
Ciasto kruche:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem przesiać przez sito, dodać masło oraz żółtka, zagnieść ciasto. Łatwiej będzie zagnieść ciasto gdy masło będzie w temperaturze pokojowej.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier puder małymi partiami cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Dwie jednakowe formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, każdą część wyłożyć równo na inną blachę (u mnie ciasto miało konsystencję mokrego piasku, w związku z czym równo je rozsypała i delikatnie ugniotłam w blaszce. Oba ciasta posmarować równo dżemem porzeczkowym i posypać płatkami migdałów. Ciasta piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut z włączonym termoobiegiem. W trakcie pieczenia należy sprawdzać czy migdały się zbytnio nie przypiekają, jeżeli tak będzie ciasta można przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasta wyjąc z piekarnika i ostudzić.
 
Masa kremowa:
Zagotować szklankę mleka z cukrem. Do drugiej szklanki mleka dodać żółtka, mąkę pszenną i żytnią, dokładnie zmiksować, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Masę budyniową ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzoną masę budyniową, cały czas ucierając. Do masy kremowej dodać likier Amaretto, całość ponownie zmiksować.
Całą masę kremową wyłożyć na ostudzony placek ciasta kruchego z bezą, przykryć drugim plackie. Ciasto odstawić do lodówki na minimum 3 godziny do schłodzenia.

Smacznego :)

 
Przepis dodaję do akcji:
Wielkanocne Wypieki oraz Wielkanocne Smaki - Edycja V

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja V

5 komentarzy:

  1. świetny wybór to bardzo smaczne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna Ci wyszła, muszę w końcu taką przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno takiego ciasta nie jadłam. Muszę kiedyś zrobić i przypomnieć jak bardzo smaczne jest to ciasto. Oj, kusisz, kusisz... :)

    OdpowiedzUsuń