czwartek, 19 marca 2015

Mini torciki z żelkami Haribo


Mała fantazja na temat tortu, żelków i kremu z białą czekoladą :)


Mini torciki z żelkami Haribo
Składniki:
Biszkopt:
8 jajek L
1 szklanka cukru (205 g)
2/3 szklanki mąki (108 g)
1/3 szklanki kakao (35 g)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (85 g)
szczypta soli

Masa śmietanowo - czekoladowa
400 ml śmietany 36% 
1 czekolada biała
1 łyżeczka żelatyny
40 ml wody

Żelki Haribo

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Przygotowane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wielkości 24x24 cm, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.

Masa śmietanowo - czekoladowa:
Żelatynę rozpuścić w 40 ml gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną czekoladę, przestygniętą rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie zmiksować

Składanie torcików:
Biszkopt przekroić na 2 lub 3 równe blaty w zależności jak wysoki biszkopt urósł. Wycinarką wycinać w cieście koła. Masę śmietanowo – czekoladową przełożyć do rękawa cukierniczego. Na koła wyciskać krem śmietanowy, przykryć okrągłym biszkopcikiem, ponownie wycisnąć masę, przykryć biszkopcikiem. Na trzeci biszkopcik wycisnąć keks kremu śmietanowo – czekoladowego, udekorować żelkami.


4 komentarze:

  1. Torciki wyglądają cudownie. Aż żal jeść (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę przestać zachwycać się tymi żelkami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wow wygląda obłędnie!:) niezła frajda nie tylko dla dzieci:) masz świetne pomysły, za każdym razie mnie zaskakujesz jak tu zaglądam:)

    OdpowiedzUsuń