Mała fantazja na temat tortu, żelków i kremu z białą czekoladą :)
Składniki:
Biszkopt:
8
jajek L
1
szklanka cukru (205 g)
2/3
szklanki mąki (108 g)
1/3
szklanki kakao (35 g)
1/2
szklanki mąki ziemniaczanej (85 g)
szczypta
soli
Masa
śmietanowo - czekoladowa
400
ml śmietany 36%
1
czekolada biała
1
łyżeczka żelatyny
40
ml wody
Żelki
Haribo
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z
szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z żółtek połączyć z
pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną
oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Przygotowane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wielkości
24x24 cm, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.
Masa śmietanowo - czekoladowa:
Żelatynę rozpuścić w 40 ml gorącej wody.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do ubitej
śmietany dodać rozpuszczoną czekoladę, przestygniętą rozpuszczoną żelatynę,
całość dokładnie zmiksować
Składanie torcików:
Biszkopt przekroić na 2 lub 3 równe
blaty w zależności jak wysoki biszkopt urósł. Wycinarką wycinać w cieście koła.
Masę śmietanowo – czekoladową przełożyć do rękawa cukierniczego. Na koła wyciskać
krem śmietanowy, przykryć okrągłym biszkopcikiem, ponownie wycisnąć masę,
przykryć biszkopcikiem. Na trzeci biszkopcik wycisnąć keks kremu śmietanowo –
czekoladowego, udekorować żelkami.
Torciki wyglądają cudownie. Aż żal jeść (:
OdpowiedzUsuńNie mogę przestać zachwycać się tymi żelkami :D
OdpowiedzUsuńwow wygląda obłędnie!:) niezła frajda nie tylko dla dzieci:) masz świetne pomysły, za każdym razie mnie zaskakujesz jak tu zaglądam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za tak miłe słowa ;)
Usuń