środa, 8 kwietnia 2015

Babka Tulipan


Jeszcze jeden przespis na babkę, kolorową i smaczną :)


Babka Tulipan
Składniki:
1 ½ szkl. cukru (200g)
2 szkl. mąki pszennej (280g)
6 jajek
25 dag masła lub margaryny
½ szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1 kisiel wiśniowy
2 łyzki suchego maku
2 łyżki kakao

Wykonanie:
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do masy maślanej dodać pojedynczo żółtka dalej ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy maślanej dodać cukier waniliowy, ubite białka, mąkę, olej, całość wymieszać. Masę podzielić na 4 części.
do I części dodać budyń waniliowy i dokładnie wymieszać;
do II części dodać kisiel wiśniowy i dokładnie wymieszać;
do III części dodać suchy mak i dokładnie wymieszać;
do IV części dodać kakao i dokładnie wymieszać;

Formę do babki posmarować masłem, obsypać bułka tartą. Ciasto układać na przemian porcjami w formie do ciasta. Babkę piec w temperaturze  170 stopni przez ok 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji 
Wielkanocne Smaki - edycja V ,  Babki Wielkanocne 2015
Wielkanocne Smaki - edycja VBabki Wielkanocne 2015Wielkanocne Smaki - edycja V

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo piękna, kolorowa i taka puszysta :)

    OdpowiedzUsuń