Jeszcze jeden przespis na babkę, kolorową i smaczną :)
Babka Tulipan
Składniki:
1 ½ szkl. cukru (200g)
2 szkl. mąki pszennej (280g)
6 jajek
25 dag masła lub margaryny
½ szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1 kisiel wiśniowy
2 łyzki suchego maku
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do masy maślanej dodać pojedynczo żółtka dalej ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy maślanej dodać cukier waniliowy, ubite białka, mąkę, olej, całość wymieszać. Masę podzielić na 4 części.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do masy maślanej dodać pojedynczo żółtka dalej ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy maślanej dodać cukier waniliowy, ubite białka, mąkę, olej, całość wymieszać. Masę podzielić na 4 części.
do I części dodać budyń
waniliowy i dokładnie wymieszać;
do II części dodać kisiel
wiśniowy i dokładnie wymieszać;
do III części dodać suchy mak
i dokładnie wymieszać;
do IV części dodać kakao i
dokładnie wymieszać;
Formę do babki posmarować masłem, obsypać
bułka tartą. Ciasto układać na przemian porcjami w formie do ciasta. Babkę piec
w temperaturze 170 stopni przez ok 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji
Wielkanocne Smaki - edycja V , Babki Wielkanocne 2015 |
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńBardzo piękna, kolorowa i taka puszysta :)
OdpowiedzUsuńPrześliczna :)
OdpowiedzUsuń