czwartek, 2 kwietnia 2015

Tarta cytrynowa


Pyszna tarta o zachowanej idealnie proporcji smaków słodko - kwaśnych. Na kruchym spodzie jest krem cytrynowy przykryty kandyzowanymi plastrami cytryny. Całość, jako dopełnienie kompozycji smakowej, polana jest syropem cytrynowym.

Tarta cytrynowa
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli

Krem cytrynowy:
4 cytryn
3 żółtka
300 ml wody
160 g cukru
50 g masła
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Kandyzowane cytryny:
2 cytryny
100 ml wody
100 g cukru

Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, sól, cukier, masło oraz żółtka szybko zagnieść, najlepiej w ogóle nie używając rąk a miksera bądź też rozdrabniacza-siekacza do ciasta kruchego. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Gdy ciasto będzie schłodzone rozgrzać piekarnik do 180°C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć w formę do tarty, nakłuć widelcem. Tartę przykryć folią aluminiową, wysypać na folię suchą fasolę (tak jak w przepisie na babeczki), piec 15 minut. Po upływie 15 minut wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową, wstawić tartę ponownie do piekarnika na 20-25 minut aż ciasto nabierze lekko złotego koloru.

Krem cytrynowy:
Wycinać sok z cytryn, dodać mąkę, żółtka, całość dokładnie wymieszać. W rondelku w gorącej wodzie rozpuścić cukier i masło, całość zagotować, zdjąć z ognia. Do wody wlać mieszankę żółtek z mąką, całość dokładnie zmiksować. Masę przelać na upieczone ciasto, odstawić do wystygnięcia

Kandyzowane cytryny:
Dwie cytryny zaparzyć trzy razy w gorącej wodzie. Zaparzone cytryny pokroić w bardzo cienkie plastry. Plasterki cytryn wrzucić do gotującej się wody z rozpuszczonym cukrem, gotować do czasu aż cytryny staną się szkliste.  Na schłodzony krem cytrynowy ułożyć kandyzowane cytryny, polać syropem cytrynowym, odstawić do lodówki do schłodzenia na ok 2 godziny.

 Przepis dodaję do akcji Wiosenne Słodkości.
Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz