czwartek, 8 października 2015

Kruche ciasto ze śliwkami


Ciasto na specjalnie życzenia męża, który przywożąc śliwki do domu stwierdził, że co będę się zastanawiać i wymyślać, ma być placek ze śliwkami :D

Kruche ciasto ze śliwkami
Blacha 33x24 cm

Składniki:
Ciasto kruche:
3 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy
250 dag masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%

Piana wiśniowa
2 kisiele wiśniowe
5 białek
1 szkl cukru pudru

Dodatkowo
50 dag śliwek,
3-4 łyżeczki bułki tartej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Ciasto kruche:
Masło posiekać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić szybko ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, wstawić do lodówki na dwie godziny.

Piana wiśniowa:
Biała ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać suchy kisiel i delikatnie wymieszać.

Przygotowanie do pieczenia:
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i przekroić na dwie  połówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować,. wyłożyć na dno blachy do pieczenia. Na ciasto rozsypać mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą, rozłożyć śliwki. Śliwki przykryć ubitą pianą białkową. Na pianę zetrzeć na tartce o grubych oczkach drugą połowę ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok godziny czasu.
Ciasto smakuje podane zarówno gdy jest jeszcze ciepłe jak i schłodzone.


Przepis na kruche ciasto ze śliwkami dodaję do akcji Jesienne Superfoods, Czas na Śliwki oraz Jesienne Słodkości organizowanych na portalach Durszlak oraz Mikser Kulinarny:


Jesienne słodkości!
Jesienne SuperfoodsCzas na śliwki Czas na śliwki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz