Tort Gwiazda Śmierci Star Wars
W dniu polskiej premiery filmu
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
przedstawiam tort Gwiazda Śmierci ;)
W środku Gwiazdy Śmierci biszkopt kakaowy, krem śmietanowy z białą czekoladą oraz dżem z czarnej porzeczki.
Tort z serii Star Wars
ŁAAAŁ:)
OdpowiedzUsuńSuper tort! Teraz to ma wzięcie, bo ST na czasie :D dokładnie wykonany, jak ze zdjęcia <3
OdpowiedzUsuńAle czad! nieźle wypasiony tort!
OdpowiedzUsuńMój mąż chyba wyniósłby mnie pod niebiosa za taki tort! :)
OdpowiedzUsuńWitam. Czy można gdzieś dostać pełny przepis krok po kroku jak zrobić takie cudo? Mój brat ma za niedługo urodziny oszalałby gdybym mu coś takiego zrobiła. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWg, prośby na szybko napisałam jak zrobiłam gwiazdę śmieci. Do jej przygotowania użyłam stojaka to tortów, bez niego obawiam się że cała konstrukcja może się nie utrzymać.
UsuńMożna spróbować użyć patyczków do szaszłyków obciętych na wysokość pierwszej odwróconej polówki tortu, na to położyć tekturową podkładkę do tortów i dopiero na to położyć drugą półkulę.
Należy upiec dwa jednakowe biszkopty w miskach żaroodpornych wg, przepisu poniżej. Biszkopty przekroić na 5 blatów. Blaty 1- najmniejszy okręg, 3 (środkowy okręg) i 5 (największy okręg) powinny być trochę grubsze od blatów 2, 3.
Do miski włożyć ponownie blat 1, nasączyć, wyłożyć na niego masę czekoladową (wg. poniższego przepisu), przykryć blatem nr 3, ponownie nasączyć, przełożyć masą czekoladową, przykryć blatem nr 5, blat nasączyć. – z drugim biszkoptem postąpić identycznie. Ciasta włożyć do lodówki na minimum 3 godziny aby masa zastygła.
Po wyjęciu, torty wyjąć z miski, dokładnie posmarować ubitym masłem z cukrem pudrem. Na przygotowane połówki tortu nałożyć masę cukrową. Jeden z biszkoptów odwrócić go góry nogami, w ciasto wbić stojak to tortów, przykryć drugim biszkoptem. Powinna powstać kula z połączonych dwóch biszkoptów. Miejsce łączenia należy zatuszować paskiem masy cukrowej. Z masy cukrowej zafarbowanej na ciemniejszy szary kolor wyciąć dekorację, z białej masy wyciąć malutkie kropki. Dekoracje umieścić na torcie.
Biszkopt (składniki na tort pomnożyć x 2)
5 jajek L
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem z białą czekoladą
1 litr śmietany 36% (polecam Piątnicę)
3 białe czekolady
Nasącz
sok z dwóch cytryn,
cukier
woda
rum lub malibu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Przygotowane przelać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.
Krem z białą czekoladą:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać.
Nasącz:
Cukier rozpuścić w małej ilości gorącej wody, dodać sok z cytryny, alkohol. Do przygotowanego pączu dodać zimnej wody, ok. 1 szklanki. Ilość składników zależy od upodobań, polecam jednak aby nasącz był bardziej kwaśny niż słodki.
Masa cukrowa:
Składniki
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
90 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny ,,Planta,,
Wykonanie
Żelatynę zalewamy wodą i stawiamy na mały gaz. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści pilnując aby woda się nie zagotowała. Wsypujemy glukozę i dodajemy Plantę aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Zdejmujemy powstała papkę z ognia i dodajemy stopniowo cukier puder cały czas wyrabiając masę. Cukier puder dosypujemy do czasu aż masa będzie plastyczna.
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodajemy cukier, jeśli wyszła mam zbyt sucha dodajemy Planty.
Gotową masę cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną lub cukrem pudrem. Ja wałkowałam podsypując cukrem. Rozwałkowaną masę zwijamy na wałek lub układamy na przedramieniu i przenosimy na tort. Aby masa na torcie przetrwałą nienaruszona tort smarujemy po bokach i z wierzchu masłem zmiksowanym z cukrem pudrem. Zapobiega to rozpuszczeniu się masy pod wpływem kremów czy nasączeń biszkopta.
Jeżeli chcemy wykonać dekoracje z masy cukrowej, część masy nieużywanej zawijamy w woreczek foliowy aby nie wyschła.
„Klej do masy cukrowej”
Zagotować ½ szklanki wody, wsypać do rondelka 1/3 szklanki cukru. Ciepła woda z cukrem idealnie nadaje się do klejenia dekoracji z macy cukrowej.
Cześć
OdpowiedzUsuńSuper ten tort.
Mam córke co jest fanem Star Wars i będzie miała w marcu urodziny.
Czy jest szansa zamówic taki tort u Ciebie?
Pozdrawiam Piotr
Cześć, jasne ze można zamówić. Napisz na maila koracynamonu@gmail.com Jutro odpisze co i jak bo właśnie tort robię:)
Usuń