czwartek, 17 grudnia 2015

Tort jagodowo-czekoladowy


Ja wiem, że ten wpis to znęcanie się nad biednymi żuczkami co mają już dość nadchodzącej zimy i marzą o letnim słońcu, to znęcanie się nad smakoszami jagód... 
Ale tort był przepyszny. Przygotowany specjalnie wg zamówienia  najdroższego mi męża i czuję się w obowiązku podzielić przepisem na to smacznie cudo;)
Korzystałam z zamrożonych jagód, dżemu oraz konfitury jagodowej. Tort był pysznie czekoladowy dzięki połączeniu gorzkiej czekolady z grubą warstwą kakao.
Tort jagodowo - czekoladowy 
Składniki na tort o średnicy 24 cm:
Biszkopt:
10 jajek L
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki
¼ szklanki kakao
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Kremy do tortu:
1,4 l śmietany 36%
200 g czekolady gorzkiej (2 tabliczki)
100 g czekolady mlecznej (1 tabliczka)
200 g czekolady białej (2 tabliczki)
Dżem lub konfitura jagodowa
Jagody

Dodatkowo:
Kakao
Jagody

Nasącz
sok z dwóch cytryn,
cukier
woda
rum lub malibu (opcjonalnie)


Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Przygotowane przelać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.

Krem:
Śmietanę 36 % ubić na sztywno, podzielić na dwie równe części.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do jednej części ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać. Masę podzielić na dwie części, w proporcji 2:3. Do mniejszej części dodać część dżemu jagodowego oraz owoce dokładnie wymieszać.
Czekolady gorzkie oraz mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać pozostałej części ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać.

Nasącz:
Cukier rozpuścić w małej ilości gorącej wody, dodać sok z cytryny, alkohol. Do przygotowanego pączu dodać zimnej wody, ok. 1 szklanki. Ilość składników zależy od upodobań, polecam jednak aby nasącz był bardziej kwaśny niż słodki.

Składanie tortu:
Ostudzony biszkopt przekroić na 4 równe blaty, pierwszy blat ponownie włożyć do tortownicy, nasączyć. Na biszkopt wyłożyć pozostałą część dżemu jagodowego oraz masę z białej czekolady, przykryć 2 blatem. Biszkopt, nasączyć, wyłożyć masę jagodową, przykryć 3 blatem. Biszkopt nasączyć, wyłożyć ½ masy z ciemnej czekolady. Masę przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, nasączyć. Tort wstawić do lodówki na ok 2 godziny aby masa się schłodziła i trochę stężała.
Gdy masa się słodzi wyjąć tort z tortownicy, obsmarować boki i wierzch ciasta masą czekoladową, następnie obsypać kakao. Tort ozdobić biała masą oraz jagodami.

Smacznego :D

Przepis dodaję do akcji Świąteczne Słodkości! 2015 ponieważ taki tort pasuje do świątecznej oprawy :D
Świąteczne słodkości! 2015

4 komentarze:

  1. Ah ten mąż. To musi być świetny gość :) tort najlepszy jak dotąd. Tak trzymaj !

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny tort! Najładniejsze i najsmaczniejsze są właśnie te z dużą ilością kakao (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. Nie ukrywam, że chętnie bym zjadła taka porcję :)

    OdpowiedzUsuń