Ja wiem, że ten wpis to znęcanie się nad biednymi żuczkami co mają już dość nadchodzącej zimy i marzą o letnim słońcu, to znęcanie się nad smakoszami jagód...
Ale tort był przepyszny. Przygotowany specjalnie wg zamówienia najdroższego mi męża i czuję się w obowiązku podzielić przepisem na to smacznie cudo;)
Korzystałam z zamrożonych jagód, dżemu oraz konfitury jagodowej. Tort był pysznie czekoladowy dzięki połączeniu gorzkiej czekolady z grubą warstwą kakao.
Tort jagodowo - czekoladowy Składniki na tort o średnicy 24 cm:
Biszkopt:
10 jajek L
1 ½ szklanki
cukru
1 ½ szklanki
mąki
¼ szklanki
kakao
¼ szklanki
mąki ziemniaczanej
szczypta
soli
Kremy do
tortu:
1,4 l
śmietany 36%
200 g
czekolady gorzkiej (2 tabliczki)
100 g
czekolady mlecznej (1 tabliczka)
200 g
czekolady białej (2 tabliczki)
Dżem lub
konfitura jagodowa
Jagody
Dodatkowo:
Kakao
Jagody
Nasącz
sok z dwóch
cytryn,
cukier
woda
rum lub
malibu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka
oddzielić od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta
pianę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy
jajecznej delikatnie mieszając. Przygotowane przelać na tortownicę wyłożoną
papierem do pieczenia. Biszkopty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok
50 minut.
Krem:
Śmietanę 36
% ubić na sztywno, podzielić na dwie równe części.
Białą czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać czubatą łyżkę
ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać do jednej części ubitej
śmietany, całość energicznie wymieszać. Masę podzielić na dwie części, w
proporcji 2:3. Do mniejszej części dodać część dżemu jagodowego oraz owoce
dokładnie wymieszać.
Czekolady
gorzkie oraz mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady
dodać czubatą łyżkę ubitej śmietany, całość wymieszać. Czekoladę dodać
pozostałej części ubitej śmietany, całość energicznie wymieszać.
Nasącz:
Cukier
rozpuścić w małej ilości gorącej wody, dodać sok z cytryny, alkohol. Do
przygotowanego pączu dodać zimnej wody, ok. 1 szklanki. Ilość składników zależy
od upodobań, polecam jednak aby nasącz był bardziej kwaśny niż słodki.
Składanie
tortu:
Ostudzony
biszkopt przekroić na 4 równe blaty, pierwszy blat ponownie włożyć do
tortownicy, nasączyć. Na biszkopt wyłożyć pozostałą część dżemu jagodowego oraz
masę z białej czekolady, przykryć 2 blatem. Biszkopt, nasączyć, wyłożyć masę
jagodową, przykryć 3 blatem. Biszkopt nasączyć, wyłożyć ½ masy z ciemnej
czekolady. Masę przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, nasączyć. Tort wstawić
do lodówki na ok 2 godziny aby masa się schłodziła i trochę stężała.
Gdy masa się
słodzi wyjąć tort z tortownicy, obsmarować boki i wierzch ciasta masą
czekoladową, następnie obsypać kakao. Tort ozdobić biała masą oraz jagodami.
Smacznego :D
Przepis dodaję do akcji Świąteczne Słodkości! 2015 ponieważ taki tort pasuje do świątecznej oprawy :D
Ah ten mąż. To musi być świetny gość :) tort najlepszy jak dotąd. Tak trzymaj !
OdpowiedzUsuńŚwietny tort! Najładniejsze i najsmaczniejsze są właśnie te z dużą ilością kakao (:
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Nie ukrywam, że chętnie bym zjadła taka porcję :)
OdpowiedzUsuńmmm, musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuń