Od niedawna własnoręcznie piekę chleb na
zakwasie. Wcześniej smakowałam domowy chleb u teściowej, która po mistrzowsku
wypieka różnego rodzaju chleby. To właśnie teściowa podzieliła się ze mną
przepisem oraz zakwasem żytnim. Od tamtej chwili staram się piec chleb raz w
tygodniu, przeważnie w soboty, czasami już w poniedziałek chleb się kończy, a
wyjątkowo gdy zostanie do połowy tygodnia to dalej jest wilgotny i dobry. Moim
ulubionym dodatkiem do chleba są płatki owsiane, które według dietetyków są najzdrowszym
i najbardziej odżywczym pokarmem na świecie. Płatki owsiane zawierają dużo
witamin z grup B, E, PP oraz minerały, w
tym cynk i magnez, zapewniające sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i
mięśni. Najbardziej mi smakuje świeżo upieczony chleb posmarowany
margaryną Optima Omega 3 i szklanką mleka. Kanapki przygotowane z chleba
pszenno-żytniego z płatkami owsianymi, margaryną Optima Omega 3, dużą ilością
warzyw, sałaty i plasterkiem żółtego sera i salami można zabrać wszędzie z sobą
i zapewnić pełny zdrowych składników odżywczych posiłek. Kanapki śmiało można
zabrać do na piknik, na wycieczkę pieszą czy do pracy.
Składane kanapki z domowych chlebem i Optimą Omega 3 na piknik
Składniki:
Chleb pszenno-żytni
Margaryna Optima Omega 3
Sałata
Pomidor
Ser żółty
Salami
Szczypiorek
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Ukroić 6 kromek chleba, każdą posmarować margaryną Optima Omega 3. Na tak przygotowane kromki chleba ułożyć liść sałaty, ser żółty, salami, plaster pomidora, szczypiorek. Kanapkę oprószyć solą i pieprzem, przykryć liściem sałaty i kromką chleba. Całość zapakować w papier śniadaniowy i zabrać z sobą :)
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi
Składniki:
260 g zakwasu żytniego
500 g mąki żytniej typ 2000
320 ml wody letniej
150 g płatków owsianych
260 ml wody
500 g mąki pszennej tortowej
400 ml wody
2 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cukru
15 ml oleju
Wykonanie:
Dzień 1
Rano. Zakwas wyjąć z lodówki, dodać 2 łyżki mąki żytniej, letniej wody, całość wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. Konsystencja zakwasu powinna przypominać gęstą śmietanę, wiec wody należy dodawać stopniowo. Zakwas powinien mieć dostęp do powietrza wiec słoik należny przykryć ściereczką lub pozostawić niedokręcona pokrywkę.
Wieczorem, ponownie dosypać do zakwasu 2 łyżki mąki i dodać letniej wody, odstawić na noc.
Dzień 2
Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięty zakwas, lenią wodę, całość wymieszać. Wody należy dodawać stopniowa, konsystencja zakwasu żytniego powinna przypominać mocno gęstą śmietanę. Całość odstawić w ciepłe miejsce do do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość, u mnie to trwało ok 3 godzin, można zakwas zostawić do wyrośnięcia na całą noc. Ja wstawiam zakwas do zimnego piekarnika, wtedy mam pewność że żadne przeciągi czy muszki nie będą przeszkadzać w rośnięciu.
Płatki owsiane zaleć letnią wodą. Z wyrośniętego zakwasu odłożyć dwie łyżki do wyparzonego słoika na przyszły wypiek chleba, słoik z zawartością wstawić do lodówki. Do pozostałej części zakwasu wsypać mąkę pszenną, płatki owsiane, sól, cukier, olej oraz letnią wodę. Całość wymieszać. Konsystencja powinna być jak jak mocno gęsta śmietana. Dwie blachy o wymiarach 35x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć po równo ciasto chlebowe, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rośnie ok 2-3 godzin.
Gdy ciasto chlebowe wyrośnie piekarnik należy rozgrzać do 220 stopni, wstawić blachy i piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni ustawić termoobieg i piec 60 minut. Po upieczeniu chleb należny wyjąć z blach, odkleić papier do pieczenia i odstawić do wystygnięcia najlepiej na metalowej kratce.
Aromat świeżo pieczonego chleba, sprawia że myśl o ciepłej piętce (przylepce) z margaryną Optima Omega 3 staje się obsesja i z niecierpliwością się czeka aż chleb choć trochę przestygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz