piątek, 2 czerwca 2017

Muffinki z nutellą i bananem


Muffinki można zrobić z własnego, domowego kremu czekoladowego na która podałam przepis tutaj. Mi domowa nutella się skończyła wiec skorzystałam z kupnej.




Muffinki czekoladowe 24 szt
Składniki:
4 szkl.  mąki (525 g)
200 g masła 
2 szkl. mleka (420 ml)
1 szkl. cukru białego (200g)
1/2 szkl. cukry brązowego (110 g)
4 małe jajka (159 g)
2 łyżki kakao (36 g) 
4 łyżeczki proszku do pieczenia (26 g)
Nutella
Banany ok 4 szt

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito z kakao i proszkiem do pieczenia. Mleko podgrzać z cukrem i masłem do czasu rozpuszczenia się składników, odstawić do przestygnięcia. Chłodne mleko wlać do miski z mąką, dodać jajka, całość zmiksować. Banany pokroić w kostkę. Foremkę/i na muffinki wyłożyć papilotkami, na każdą nałożyć ciasto w ilości przykrywającej dno. Na ciasto położyć małą łyżeczkę nutelli, parę kostek banana. Nadzienie babeczek zalać pozostałym ciastem, posypać pozostałymi kostkami banana. Muffinki piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.



Pyszny domowy krem czekoladowy;








Inne warianty muffinek
Znalezione obrazy dla zapytania koracynamonu muffinki

1 komentarz:

  1. Muffinki cieszą się w ostatnich latach ogromną popularnością również na bankietach i weselach. To idealny deser na tego tupu przyjęcia.

    OdpowiedzUsuń