Muffinki można zrobić z własnego, domowego kremu czekoladowego na która podałam przepis tutaj. Mi domowa nutella się skończyła wiec skorzystałam z kupnej.
Muffinki
czekoladowe 24 szt
Składniki:
4 szkl.
mąki (525 g)
200 g
masła
2 szkl.
mleka (420 ml)
1 szkl.
cukru białego (200g)
1/2 szkl.
cukry brązowego (110 g)
4 małe jajka
(159 g)
2 łyżki
kakao (36 g)
4 łyżeczki
proszku do pieczenia (26 g)
Nutella
Banany ok 4
szt
Wykonanie:
Mąkę
przesiać przez sito z kakao i proszkiem do pieczenia. Mleko podgrzać z cukrem i
masłem do czasu rozpuszczenia się składników, odstawić do przestygnięcia.
Chłodne mleko wlać do miski z mąką, dodać jajka, całość zmiksować. Banany pokroić
w kostkę. Foremkę/i na muffinki wyłożyć papilotkami, na każdą nałożyć ciasto w
ilości przykrywającej dno. Na ciasto położyć małą łyżeczkę nutelli, parę kostek
banana. Nadzienie babeczek zalać pozostałym ciastem, posypać pozostałymi
kostkami banana. Muffinki piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200
stopni.
Pyszny domowy krem czekoladowy;
Inne warianty muffinek
Muffinki cieszą się w ostatnich latach ogromną popularnością również na bankietach i weselach. To idealny deser na tego tupu przyjęcia.
OdpowiedzUsuń