Ciasto wymyślone z połączenia moich ulubionych smaków, czarnej porzeczki, kokosa i pianki cytrynowej. Ciasto lekkie, śmiało można serwować w słoneczny dzień :)
Ciasto na spodzie
kokosowym z musem porzeczkowym i pianką cytrynową
Składniki:
Blat kokosowy:
5 białek
3/4 szklanki cukru
150 g wiórków
kokosowych
3 płaskie łyżki
mąki pszennej
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta soli
Mus porzeczkowy:
ok 1 kg dżemu z
czarnej porzeczki
6 łyżeczek
żelatyny
Pianka cytrynowa:
600 ml śmietanki
30%
2 galaretki
cytrynowe
Dekoracja :
Wiórki kokosowe,
plasterki cytryny
Wykonanie:
Blat kokosowy:
Białka ubić z
szczypta soli na sztywną pianę. Suche składniki: wiórki kokosowe, mąkę, cukier
oraz proszek wymieszać i stopniowo dodać do ubitych białek,
delikatnie mieszając. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem
do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok
30-40 minut. Ciasto powinno delikatnie się zrumienić.
Mus porzeczkowy:
Żelatynę rozpuścić
w niewielkiej ilości wody, ok 100 ml. Dżem zblendować, dodać rozpuszczoną
żelatynę. Tak przygotowaną masę wylać na blat kokosowy w tortownicy, odstawić
do lodówki.
Pianka cytrynowa:
Galaretki
rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na
puszystą masę, połączyć z schłodzoną galaretką, delikatnie wymieszać. Powstałą
masę wylać na mus porzeczkowy, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawić do
lodówki na kilka godzin, aż masy stężeją.
Przed podaniem
ciasto można udekorować plasterkami cytryny. Smacznego :D
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńStrasznie się w tym cieście dużo dzieje. Ale coś czuję, że te smaki były strzałem w dziesiątkę :-)
OdpowiedzUsuńWedług nas jest to również idealnie ciasto na każde przyjęcie, a nawet na wesele. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuń