piątek, 9 czerwca 2017

Ciasto na spodzie kokosowym z musem porzeczkowym i pianką cytrynową


Ciasto wymyślone z połączenia moich ulubionych smaków, czarnej porzeczki, kokosa i pianki cytrynowej. Ciasto lekkie, śmiało można serwować w słoneczny dzień :)


Ciasto na spodzie kokosowym z musem porzeczkowym i pianką cytrynową
Składniki:
Blat kokosowy:
5 białek
3/4 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Mus porzeczkowy:
ok 1 kg dżemu z czarnej porzeczki
6 łyżeczek żelatyny

Pianka cytrynowa:
600 ml śmietanki 30%
2 galaretki cytrynowe

Dekoracja :
Wiórki kokosowe, plasterki cytryny

Wykonanie:
Blat kokosowy:
Białka ubić z szczypta soli na sztywną pianę. Suche składniki: wiórki kokosowe, mąkę, cukier oraz proszek wymieszać i stopniowo dodać do ubitych białek, delikatnie mieszając. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 30-40 minut. Ciasto powinno delikatnie się zrumienić.

Mus porzeczkowy:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ok 100 ml. Dżem zblendować, dodać rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę wylać na blat kokosowy w tortownicy, odstawić do lodówki. 

Pianka cytrynowa:
Galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na puszystą masę, połączyć z schłodzoną galaretką, delikatnie wymieszać. Powstałą masę wylać na mus porzeczkowy, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, aż masy stężeją.
Przed podaniem ciasto można udekorować plasterkami cytryny. Smacznego :D


3 komentarze:

  1. Strasznie się w tym cieście dużo dzieje. Ale coś czuję, że te smaki były strzałem w dziesiątkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Według nas jest to również idealnie ciasto na każde przyjęcie, a nawet na wesele. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń