piątek, 11 października 2013

Ciasto dyniowe z dżemem jabłkowo - gruszkowo - dyniowym


Korzystając z darów jesieni, przedstawiam przepis na ciasto dyniowe z jabłkami, gruszkami i ponownie dynią. Placek radosny czerwienią jabłek, słodki od gruszek i otaczający ciepłem pomarańczowej barwy dyni. Cynamon i imbir uzupełniające smak przepysznego połączenia. 
Przy kosztowaniu ciasta możemy rozkoszować się domowym ciepłem gdy na dworze duchy i strachy październikowo-listopadowych nocy:)

Przepisy zaczerpnięte z blogów : Gotuję, bo lubię oraz Uwielbiam gotować


Ciasto dyniowe
Składniki:
200 g masła
5 jajek
1,5 szkl. cukru pudru
2 szkl mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
300 g obranej dyni
Dżem jabłkowo-gruszkowo-dyniowy
cukier puder
imbir

Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon przesiać przez sito i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia  Dynię zetrzeć zmiksować za pomocą blendera, odcisnąć na sitku z nadmiaru soku. Całe jaja ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy jajecznej ciągle ubijając dodawać partiami rozpuszczone masło i wymieszane suche składniki. Następnie dodać dynię i całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 1 godziny. Testem "suchego patyczka" sprawdzić czy ciasto jest upieczone, jeżeli do patyczka przykleiło się ciasto piec jeszcze parę minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. 
Zimne ciasto przekroić na 2 placki, posmarować dżemem jabłkowo-gruszkowo-dyniowym, przykryć drugim plackiem. ciasto włożyć ponownie do tortownicy, rozsmarować na nim lukier. Gdy lukier zastygnie, można wyciąć oczy, nos oraz usta dyni.
I można zacząć świętować Halloween :D

Lukier:
Szczyptę barwnika pomarańczowego rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, dodać starty imbir oraz cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania gęstej konsystencji. 


Dżem jabłkowo-gruszkowo-dyniowy
Składniki:
1 kg dyni
1 kg jabłek
1 kg gruszek
1 szklanka cukru
1 łyżeczki cynamonu
imbir świeży lub suszony

Wykonanie:
Owoce obierać ze skórek i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Garnek z grubym dnem zalać odrobiną wody i wsypać starte owoce i dusić przez około 45 minut, do czasu aż owoce zmiękną i się rozgotują. Następnie dodać cukier oraz cynamon, starty imbir i gotować jeszcze około 15-20 minut często mieszając aby się dżem nie przypalił.
Gotowy dżem zmiksować blenderem na gładko, przełożyć do czystych słoików i mocno zakręcić. Odstawić słoiki do przestygnięcia " do góry dnem"
Ilość cukry, cynamonu i imbiru proponuję dostosować do własnych kubków smakowych. Smacznego:)
    
 

Przepisy na Ciasto dyniowe oraz dżem jabłkowo-gruszkowo-dyniowo dołączam do akcji Gruszki 2013, Dynia 2013, Jabłko z cynamonem, HALLOWEEN

2 komentarze: