Bajaderki w wersji pralinek, polane gorzką lub biała czekoladą, posypane kakao, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami włoskimi czy też z położoną połówka orzecha włoskiego. Środek wypełniony biszkoptem, dżemem porzeczkowym oraz kakao.
Bajaderka:
Składniki:
Ciasto:
ok. 500 g kawałków ciast kruchych,
drożdżowych, biszkoptowych, herbatników, muffinów (bez kremów,
żelatyny, owoców)
1/4 szkl mleka
1/2 szkl cukru
2 łyżki masła
4 czubate łyżeczki kakao
200 g dżemu z czarnej porzeczki
Ozdoba:
czekolada gorzka, czekolada biała
wiórki kokosowe,
mielone orzechy włoskie, kakao, połówki orzechów włosckich
Wykonanie:
Ciasta pokruszyć na drobne
kawałeczki. Masło i cukier rozpuścić w gorącym
mleku na niewielkim ogniu, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Masę przestawić
do ostygnięcia. Schłodzona kakaową masę zmieszać z pokruszonym ciastem, dodać
dżem. Składniki dokładnie połączyć. Uformować kulki. Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę rozprowadzić na cieście, obsypać
wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami, kakao lub położyć połowę orzecha włoskiego. Gotowe bajaderki odstawić do
lodówki na przynajmniej jedną godzinę.
rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńUrocze :) Dawno nie jadłam bajaderek :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie. Super pomysł na prezent...
OdpowiedzUsuń