wtorek, 29 października 2013

Bajaderki


Bajaderki w wersji pralinek, polane gorzką lub biała czekoladą, posypane kakao, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami włoskimi czy też z położoną połówka orzecha włoskiego. Środek wypełniony biszkoptem, dżemem porzeczkowym oraz kakao.
Bajaderki już gościły na moim blogu w postaci uroczych myszek.

 

Bajaderka:
Składniki:
Ciasto:
ok. 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, herbatników, muffinów (bez kremów, żelatyny, owoców)
1/4 szkl mleka
1/2 szkl cukru
2 łyżki masła
4 czubate łyżeczki kakao
200 g dżemu z czarnej porzeczki
Ozdoba:
czekolada gorzka, czekolada biała
wiórki kokosowe, mielone orzechy włoskie, kakao, połówki orzechów włosckich

Wykonanie:
Ciasta pokruszyć na drobne kawałeczki.  Masło i cukier rozpuścić w gorącym mleku na niewielkim ogniu, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Masę przestawić do ostygnięcia. Schłodzona kakaową masę zmieszać z pokruszonym ciastem, dodać dżem. Składniki dokładnie połączyć. Uformować kulki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę rozprowadzić na cieście, obsypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami, kakao lub położyć połowę orzecha włoskiego. Gotowe bajaderki odstawić do lodówki na przynajmniej jedną godzinę. 

 

3 komentarze: