środa, 16 października 2013

Sernik z rodzynkami


Najzwyklejszy sernik z serników, tylko ser i rodzynki. 
Ale smak nieziemski, wilgotny, puszysty serniczek - pycha ;)



Sernik z rodzynkami:
(tortownica 26 cm średnicy)
Składniki:
80 dag mielonego półtłustego twarogu (3 krotnie mielonego)
1,5 szklanki cukru
8 jajek
200 ml śmietany kremówki 36 %
80 ml rumu
200 g masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczane
200 g rodzynek


Wykonanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut aby napęczniały. Po 10 minutach odcedzić na sicie.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier, masło, utrzeć na puszystą masę. Do żółtek dodawać stopniowy zmielony twaróg cały czas mieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno, dodać do masy serowej, następnie dodać rum i mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie wymieszać, powinna powstać jednolita, aksamitna masa. Wcześniej przygotowane rodzynki opruszyć mąka pszenną, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok godziny do czasy aż wierzch ciasta się upiecze (tzn: wierzch ciasta będzie się delikatni uginał pod delikatnym uciskiem patyczka, w środku ciasto może być niedopieczone a wierzch ciasta może być blady). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić delikatnie drzwiczki, pozostawiając sernik w środku jeszcze przez co najmniej 2 godziny. 
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawić sernik na dodatkową godzinę do przestygnięcia.
Smacznego ;)

 


4 komentarze:

  1. Ser dzięki śmitance staje sie przepyszny :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem warto powrócić do pysznej tradycji :))

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie czasem takie najzwyklejsze w smaku przebijają wszystkie inne :) mniam! :)

    OdpowiedzUsuń