Jeśli nie Tiger to tort chałwowo-kawowy postawi Cię na nogi. Tort nie za słodki, a nawet gorzkawy - postawi na nogi każdą imprezę ;)
Tort chałwowo-kawowy
Tortownica o średnicy 20 cm.
Składniki:
Biszkopt
6 jajek
6 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka kakao
szczypta soli
Masa chałwowa:
200 g chałwy
Poncz:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru
Masa chałwowa:
400 ml śmietany 36%
1 czekolada biała200 g chałwy
Poncz:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Do żółtek dodać cukier, ucierać do czasu aż masa zrobi się biaława. Masę z żółtek dodać do białek, wymieszać na najmniejszych obrotach. Do jajek dodać przesianą mąkę tortową, ziemniaczana oraz kakao, miksując jak najkrócej na najmniejszych obrotach.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Do żółtek dodać cukier, ucierać do czasu aż masa zrobi się biaława. Masę z żółtek dodać do białek, wymieszać na najmniejszych obrotach. Do jajek dodać przesianą mąkę tortową, ziemniaczana oraz kakao, miksując jak najkrócej na najmniejszych obrotach.
Blachę wyłożyć papierem
do pieczenia, wylać na nią przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 180 stopni i piec ok 50 min.
Najlepiej jest jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto już upieczone (ja używam patyczków do szaszłyków, jeżeli po włożeniu do ciasta pozostaje on suchy, nieoblepiony to znaczy, że ciasto się upiekło).
Najlepiej jest jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto już upieczone (ja używam patyczków do szaszłyków, jeżeli po włożeniu do ciasta pozostaje on suchy, nieoblepiony to znaczy, że ciasto się upiekło).
Masa chałwowa:
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietanę
ubić na sztywno mikserem. 2 łyżki
ubitej śmietany połączyć z rozpuszczoną czekoladą, po czym wlać do pozostałej
ubitej czekolady i delikatnie wymieszać. Chałwę pokruszyć, dodać masy śmietanowej, delikatnie wymieszać, odstawić do schłodzenia na minimum 2 godziny.
Poncz:
Kawę oraz cukier rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Ostawić do wystygnięcia.
Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć kawą, posmarować masą chałwowo-śmietanową, przykryć 2 blatem. Blat nasączyć, posmarować masą, przykryć 3 blatem który również należy nasączyć kawą.
Ja biszkopt dekorowałam masą cukrową.
Poncz:
Kawę oraz cukier rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Ostawić do wystygnięcia.
Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć kawą, posmarować masą chałwowo-śmietanową, przykryć 2 blatem. Blat nasączyć, posmarować masą, przykryć 3 blatem który również należy nasączyć kawą.
Ja biszkopt dekorowałam masą cukrową.
Masa cukrowa:
Składniki:
Składniki:
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny ,,Planta,,
Wykonanie:
Wodę zagotować, wsypać żelatynę,
glukozę i mieszać do czasu aż żelatyna z glukozą się rozpuszczą. Po
rozpuszczeniu dodać Plantę. Przygotowaną masę można wstawić na mały ogień,
niedopuszczając do wrzenia. Gdy Planta
się rozpuści przelać masę do przesianego cukru pudru i zagnieść masę. Masa
powinna być w konsystencji rozgrzanej plasteliny.
Masę należy nakładać na tort posmarowany masą maślaną.
Więcej na temat w tutaj.
Uwielbiam chałwę. Do tej pory unikałam jej w moich wypiekach, bo obawiałam się, że jest zbyt słodka, ale skoro mówisz, że ciacho jest nawet gorzkawe, to jestem na tak!
OdpowiedzUsuńpiękny tort:)
OdpowiedzUsuńtort rewelacyjny, chałwę uwielbiam to i tort by mi posmakował
OdpowiedzUsuńO, ja bardzo chętnie zjem kawałeczek tego tortu zamiast Tigera, pychota! :D
OdpowiedzUsuńChałwa w torcie to dla mnie nowość, ale skoro piszesz, że nie za słodki to warto eksperymentować
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie, a ciekawa jestem tej pasty cukrowej… Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMogę sobie wyobrazić jakie było pyszne!
OdpowiedzUsuń