niedziela, 24 listopada 2013

Tort kawowo-chałwowy


Jeśli nie Tiger to tort chałwowo-kawowy postawi Cię na nogi. Tort nie za słodki, a nawet gorzkawy - postawi na nogi każdą imprezę ;) 


Tort chałwowo-kawowy
Tortownica o średnicy 20 cm.
Składniki:
Biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka kakao
szczypta soli

Masa chałwowa:
400 ml śmietany 36%
1 czekolada biała
200 g chałwy

Poncz:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru


Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Do żółtek dodać cukier, ucierać do czasu aż masa zrobi się biaława. Masę z żółtek dodać do białek, wymieszać na najmniejszych obrotach. Do jajek dodać przesianą mąkę tortową, ziemniaczana oraz kakao, miksując jak najkrócej na najmniejszych obrotach.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok 50 min.
Najlepiej jest jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto już upieczone (ja używam patyczków do szaszłyków, jeżeli po włożeniu do ciasta pozostaje on suchy, nieoblepiony to znaczy, że ciasto się upiekło).

Masa chałwowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietanę ubić na sztywno mikserem. 2 łyżki ubitej śmietany połączyć z rozpuszczoną czekoladą, po czym wlać do pozostałej ubitej czekolady i delikatnie wymieszać. Chałwę pokruszyć, dodać masy śmietanowej, delikatnie wymieszać, odstawić do schłodzenia na minimum 2 godziny. 

Poncz:
Kawę oraz cukier rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Ostawić do wystygnięcia. 

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć kawą, posmarować masą chałwowo-śmietanową, przykryć 2 blatem. Blat nasączyć, posmarować masą, przykryć 3 blatem który również należy nasączyć kawą. 
Ja biszkopt dekorowałam masą cukrową. 


Masa cukrowa:
Składniki:
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny ,,Planta,,

Wykonanie:
Wodę zagotować, wsypać żelatynę, glukozę i mieszać do czasu aż żelatyna z glukozą się rozpuszczą. Po rozpuszczeniu dodać Plantę. Przygotowaną masę można wstawić na mały ogień, niedopuszczając do wrzenia.  Gdy Planta się rozpuści przelać masę do przesianego cukru pudru i zagnieść masę. Masa powinna być w konsystencji rozgrzanej plasteliny. 
Masę należy nakładać na tort posmarowany masą maślaną. 
Więcej na temat w tutaj.
 

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam chałwę. Do tej pory unikałam jej w moich wypiekach, bo obawiałam się, że jest zbyt słodka, ale skoro mówisz, że ciacho jest nawet gorzkawe, to jestem na tak!

    OdpowiedzUsuń
  2. tort rewelacyjny, chałwę uwielbiam to i tort by mi posmakował

    OdpowiedzUsuń
  3. O, ja bardzo chętnie zjem kawałeczek tego tortu zamiast Tigera, pychota! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chałwa w torcie to dla mnie nowość, ale skoro piszesz, że nie za słodki to warto eksperymentować

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo pysznie, a ciekawa jestem tej pasty cukrowej… Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogę sobie wyobrazić jakie było pyszne!

    OdpowiedzUsuń