poniedziałek, 16 marca 2015

Tort czekoladowo-kokosowy dekorowany żelkami Haribo


Tort na specjalne życzenie mojej córeczki miał być czekoladowy, z kokosem oraz dużą ilością żelków. Niespodzianką były żelki w środku tortu, które po ukrojeniu pierwszego kawałka wysypały się ku uciesze mojej ukochanej nastolatki.
Uwaga, ilość cukru i żelków poraża kubki smakowe, największe łakomczuchy mają problem z dotarciem do ostatniego kęsa.


Tort czekoladowo-kokosowy dekorowany żelkami Haribo
Składniki:
Biszkopt:
8 jajek L
1 szklanka cukru (205 g)
2/3 szklanki mąki (108 g)
1/3 szklanki kakao (35 g)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (85 g)
szczypta soli

Masa kokosowa:
4 żółtka
1 jajko
1/3 szklanki cukru pudru
300 ml mleka
2,5 czubate łyżki mąki pszennej
400 ml śmietany 36%
100 g czekolady białej
1 łyżka żelatyny
40 ml wody
wiórki kokosowe
barwniki spożywcze - nie konieczne

Masa czekoladowa do dekoracji:
400 ml śmietany 36% 
1 czekolada biała
1 łyżeczka żelatyny
40 ml wody

Nasącz
sok z jednej cytryny
cukier
1 szklanka przygotowanej wody

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z szczypta soli. Żółtka utrzeć cukrem na puszysta pianę. Masę z żółtek połączyć z pianą z białek bardzo delikatnie mieszając. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przysiąc przez sito, dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, piec w 2 tortownicach o średnicy 18 cm. Biszkopty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut.

Masa kokosowa
Żółtka z jajkiem i cukrem pudrem ubić na puszystą masę. Do ubitych jajek dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe i całość gotować na wolnym ogniu ok 5 minut. Do gotującego się na małym ogniu mleka wlać cienkim strumieniem masę jajeczną cały czas mieszając do czasu aż masa zgęstniej. Masę zdjąć z ognia, wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w 40 ml gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną czekoladę, przestygniętą rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie zmiksować.
Zimną masę kokosową zmiksować z masą śmietanową. 
Jeżeli chcesz aby tort miał kolorowe masy, należy masę kokosową podzielić na 5 równych części. Do każdej części masy dodać szczyptę barwnika spożywczego, całość dokładnie wymieszać.

Masa czekoladowa:
Żelatynę rozpuścić w 40 ml gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 36 % ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną czekoladę, przestygniętą rozpuszczoną żelatynę, całość dokładnie zmiksować

Nasącz:
Cukier rozpuścić w ciepłej przygotowanej wodzie, dodać sok z cytryny. Ilość cukru zależy od upodobań, polecam jednak aby nasącz był bardziej kwaśny niż słodki.

Składanie tortu:
Biszkopty przekroić na 3 równe blaty, powinno wyjść 6 blatów. W pięciu blatach na środku wykroić równe kółka, 6 blat pozostawić cały. Pierwszy dziurawy blat włożyć ponownie do tortownicy, nasączyć, przełożyć 1/5 kremu kokosowego. Następne blaty układać adekwatnie jak pierwszą, nasączać oraz przekładać 1/5 kremu kokosowego. Gdy wyłożony ostatnią część kremu kokosowego do powstałej dziury w torcie nasypać żelków, przykryć ostatnim całym blatem. Ciasto odstawić do lodówki na 2-3 godziny aby masa kokosowa stężała. Gdy ciasto już się schłodzi wyjąć tort z tortownicy, obłożyć masą czekoladową, udekorować żelkami Haribo według własnego pomysłu.
Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Tort wygląda świetnie i dobry pomysł z tymi wysypującymi się żelkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co to za żelki w kształcie lodów? Jakiej firmy i gdzie kupione? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelki w kształcie lodów to Haribo z Niemiec, kupione na allegro.

      Usuń
  3. Piękny, kolorowy i pewnie bardzo smaczny. A ta niespodzianka w środku to już zwieńczenie całego dzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super pomysł z tymi żelkami w środku. Jak to zrobiłaś ,że góra sie nie zapadła?

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny tort dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj dzieciaki szaleją :D Tort wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń