środa, 20 lutego 2013

Ciasto z krainy ciemności - czyli mocno czekoladowe cudo


Ciasto które w swej skromnej słodyczy jest aż gorzkie od kakao i czekolady. Ciemne jak heban przywodzi na myśl siły ciemności, mroczne ciasto wiedźmy z najczarniejszego lasu. 
W rzeczywistości ciasto jest przepyszne aczkolwiek przeznaczone raczej dla miłośników gorzkiej czekolady.

Ciasto czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
1 i ¾  szkl. mąki pszennej
2 szkl. cukru
¾  szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½  łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
½  szklanki oleju
2 duże jajka
1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)

Masa czekoladowa:
½ tabliczki gorzkiej czekolady
½ tabliczki mlecznej czekolady
3 łyżeczki kakao
300 ml śmietany 30%
1 śmietanfix

Polewa czekoladowa:
½ tabliczki czekolady mlecznej
½ tabliczki czekolady gorzkiej
2 łyżeczki masła
3 łyżki mleka

Wykonanie:
Ciasto:
Składniki suche: mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia, kakao, sól wsypać do dużej miski, dodać składniki mokre: maślankę, olej, jajka oraz chłodnej kawy, dokładnie wymieszać. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blachę przynajmniej 26 cm) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu, wystygnięte ciasto przeciąć na dwa okrągłe blaty.

Masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietanę ubić z śmietanfix-em. Do ubitej śmietany dodać kakao, dokładnie zmiksować. Do rozpuszczonej czekolady dodać 1 łyżkę ubitej śmietany, delikatnie wymieszać (najlepiej łopatką do ciasta, mikserem śmietana może się zważyć). Do pozostałej śmietany dodać masę czekoladową, delikatnie wymieszać.

Polewa:
Masło, czekoladę rozpuścić w gorącym mleku (na małym ogniu, cały czas mieszając). Do gorącej polewy można dodać ½ łyżeczki cukru aby była trochę bardziej słodka.

Na jeden blat ciasta wyłożyć masę czekoladową, przykryć drugim blatem. Na ciasto wylać polewę (jeszcze ciepłą, po dosłownie minutowym przestudzeniu), rozprowadzić na cieście w fantazyjne wzorki. Ciasto odstawić do lodówki na minimum pół godziny.

 
 
 
 

3 komentarze: