poniedziałek, 4 lutego 2013

Blok czekoladowy


 Przepis na najsmaczniejszy blok czekoladowy dostałam od koleżanki Agnieszki. Dzięki Aga, blok nawet moje młodsze siostry załatwił swoją słodyczą :D


Blok czekoladowy
Składniki:
500 g mleka w proszku (najlepiej niebieskiego)
1 szklanki wody
1 i 1/4 szklanki cukru
1 kostka masła
4 łyżki kakao

400 g herbatników
200 g żurawiny suszonej
100 g orzechów laskowych

Wykonanie:

Wodę, cukier, masło zagotować. Zdjąć z ognia, dodać kakao oraz mleko w proszku, dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Do ciepłej masy dodać połamane herbatniki oraz bakalie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, odstawić do lodówki do zastygnięcia najlepiej na 24 h. 

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam blok czekoladowy! U mnie nazywany Łomem, pyyycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładnie wygląda; musze kiedyś spróbowac i ja

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nie jadłam bloku czekoladowego, ale od pewnego czasu za mna chodzi zeby go zrobic :))) Twój wygląda pięknie :))))

    Pozdrawiam i życze kolejnych pięknych i smakowitych inpiracji
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ale nie powinnam jeść...a co tam..proszę o kawałek:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, na mały kawaleczek zdarzyłaś się załapać;)

      Usuń