wtorek, 5 lutego 2013

Karpatka


Przepis na nie za słodką karpatkę. Moje Karpaty są z początku orogenezy alpejskiej, ery gdy dopiero zaczynały rosnąć w górę. Myślę, że wyszły takie niskie ponieważ za mała porcję ciasta przygotowałam dla tortownicy o średnicy 27 cm. Na poniżej podane proporcje ciasta proponuję tortownicę 24 cm średnicy.




Karpatka
Składniki:
Ciasto:
1 szkl wody
125 g masła
1 szkl mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1 litr mleka
200 g masła
¾ szkl cukru
16 g cukru waniliowego
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki ziemniaczanej
5 jajek

Wykonanie:
Ciasto:
Zagotować wodę z masłem, cukrem. Gdy masło się rozpuści wsypać stopniowo mąkę i dokładnie połączyć składniki mikserem. Gdy ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od brzegów garnka pozostawić do przestygnięcia. Do chłodnego ciasta dodawać pojedynczo jajka, miksując tak aby powstała jednolita masa. Masę podzielić na dwie części, pierwszą cześć przelać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować po całej powierzchni dna i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Drugą część ciasta przelać również na tortownicę i piec tak jak pierwszą część.

Masa:
Zagotować 3/4 litra mleka z cukrem. Pozostałe mleko zmiksować z mąką, jajkami i cukrem waniliowym. Powstałą masę z jajek i mąki wlewać powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając. Budyń gotować ok. 5 minut cały czas mieszając, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę. Do zimnego budyniu dodawać stopniowo masło dokładnie łącząc składniki.

Jedno z upieczonych ciasto pozostawić w tortownicy, wyłożyć na nie krem budyniowy, przykryć drugim ciastem. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasto można posypać dla dekoracji cukrem pudrem.


 

2 komentarze: