poniedziałek, 18 lutego 2013

Kokosanki


 Słodziutkie kokosanki jako sposób na wykorzystanie białek :) Szybkie i proste w wykonaniu a zarazem bardzo efektowne.


Kokosanki

Składniki:
200 g wiórków kokosowych
50 g masła
3/4 szkl cukru
3 łyżki mleka
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Masło i cukier rozpuścić z mlekiem w rondelku. Gdy cukier całkowicie się rozpuścić zdjąć z ognia, dodać wiórków kokosowych i dokładnie wymieszać. Powstanie sypka masa, odstawić do ostudzenia.  Białka ubić na sztywno, gdy będą już ubite dodać mąkę ziemniaczana i dokładnie wymieszać. Do przestudzonej masy z wiórkami kokosowymi dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładać uformowane w kulkę kokosanki. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Kokosanki wyjmujemy z piekarnika gdy się przyrumienią na złoto. Wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy ciastka do wystygnięcia. Dopiero zimne ciastka zdejmujemy z blachy, ciepłe kokosanki są zbyt miękkie i przy dotyku mogą stracić swój kształt.

9 komentarzy:

  1. pysznie i proste, babcia mi takie serwowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... już dawno nie jadłam, wyglądają wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile wychodzi kokosanek z tego ?

    OdpowiedzUsuń
  4. od 18-dwudziestsiedmium O.K.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię :) ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  6. Włożyłam na blachę i wszystko się rozpłynelo w jedna płaska masę... która jest pyszna zresztą, ale co mogło pójść nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może masło z cukrem było A gorące gdy dodałaś do nich białek, albo źle ubite białka. Nie mam innego pomysłu co mogło pójść nie tak.

      Usuń