Bajaderka, tzw gnieciuch a jeszcze inaczej drugie życie ciasta. Popularny gnieciuch "wystąpił" w popularnym w PRLu, serialu kryminalnym "07 zgłoś się".
Smaczne coś, u mnie w formie przezabawnych myszek:)
Bajaderka:
Składniki:
Ciasto:
ok. 500 g kawałków ciast kruchych,
drożdżowych, biszkoptowych, herbatników, muffinów (bez kremów,
żelatyny, owoców)
1/4 szkl mleka
1/2 szkl cukru
2 łyżki masła
4 czubate łyżeczki kakao
200 g dżemu z czrnej porzeczki
Ozdoba:
czekolada gorzka
wiórki kokosowe,
mielone orzechy włoskie lub migdały
Wykonanie:
Ciasta pokruszyć na drobne
kawałeczki. Masło i cukier rozpuścić w gorącym
mleku na niewielkim ogniu, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Masę przestawić
do ostygnięcia. Schłodzona kakaową masę zmieszać z pokruszonym ciastem, dodać
dżem. Składniki dokładnie połączyć. Uformować kulki lub tułowia myszy. Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę rozprowadzić na cieście, obsypać
wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Gotowe bajaderki odstawić do
lodówki na przynajmniej jedną godzinę.
Ogony oraz uszy mysz wyciskałam z
rozpuszczonej czekolady na papier do pieczenia i odstawiałam do całkowitego zastygnięcia.
Należy uważać przy wbijaniu czekolady w ciastko ponieważ pod wpływem ciepła
palców czekolada się rozpuszcza. Aby ułatwić sobie zadanie, nóż którym się
wspomagałam przy przenoszeniu dekoracji czekoladowych schłodziłam z zamrażarce.
Przepis zgłaszam do akcji Smaki PRLu!
Jakie urocze myszki! :)
OdpowiedzUsuńsliczne :)))
OdpowiedzUsuńcudne, niezwykle urokliwe,aż szkoda ich zjadać,ale jak tu się oprzeć jak skład mają taki smakowity,świetne, pozdrawiam(nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńśliczne myszki:)
OdpowiedzUsuń