poniedziałek, 18 marca 2013

Bajaderki myszki


Bajaderka, tzw gnieciuch a jeszcze inaczej drugie życie ciasta. Popularny gnieciuch "wystąpił" w popularnym w PRLu, serialu kryminalnym "07 zgłoś się". 
  Smaczne coś, u mnie w formie przezabawnych myszek:) 


Bajaderka:
Składniki:
Ciasto:
ok. 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, herbatników, muffinów (bez kremów, żelatyny, owoców)
1/4 szkl mleka
1/2 szkl cukru
2 łyżki masła
4 czubate łyżeczki kakao
200 g dżemu z czrnej porzeczki
Ozdoba:
czekolada gorzka
wiórki kokosowe, mielone orzechy włoskie lub migdały

Wykonanie:
Ciasta pokruszyć na drobne kawałeczki.  Masło i cukier rozpuścić w gorącym mleku na niewielkim ogniu, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Masę przestawić do ostygnięcia. Schłodzona kakaową masę zmieszać z pokruszonym ciastem, dodać dżem. Składniki dokładnie połączyć. Uformować kulki lub tułowia myszy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę rozprowadzić na cieście, obsypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Gotowe bajaderki odstawić do lodówki na przynajmniej jedną godzinę. 

Ogony oraz uszy mysz wyciskałam z rozpuszczonej czekolady na papier do pieczenia i odstawiałam do całkowitego zastygnięcia. Należy uważać przy wbijaniu czekolady w ciastko ponieważ pod wpływem ciepła palców czekolada się rozpuszcza. Aby ułatwić sobie zadanie, nóż którym się wspomagałam przy przenoszeniu dekoracji czekoladowych schłodziłam z zamrażarce. 

 

Przepis zgłaszam do akcji Smaki PRLu!

4 komentarze:

  1. cudne, niezwykle urokliwe,aż szkoda ich zjadać,ale jak tu się oprzeć jak skład mają taki smakowity,świetne, pozdrawiam(nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń