Wielkanoc pachnie wiosną,
To pora tak radosna!
Pełna pisanek kolorowych
I prezentów zajączkowych.
Na stole bazie, cukrowy baranek
I mnóstwo wody w dyngusowy poranek.
Z okazji Świąt Wielkiejnocy życzę Wam wesoło spędzonego
czasu w gronie rodzinnym oraz dużo uśmiechu na co dzień.
KoraCynamonu
Wielkanocna babka czekoladowa
Składniki:
Ciasto:
400 g jogurtu greckiego2 szkl. mąki
400 g jogurtu greckiego2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/2 szkl. kakao
1/2 kostki masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
1 tabl. czekolady mlecznej
50 g masła
100 ml mleka
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do masy maślanej dodać pojedynczo jajka dalej miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do masy maślanej dodawać naprzemiennie mąkę oraz jogurt naturalny cały czas mieszając drewniana łyżką. Formę do babki posmarować masłem, obsypać bułka tartą, wylać do niej ciasto. Babkę piec w temperaturze 170 stopni przez ok 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić.
Podgrzać mleko, dodać czekoladę i masło. Czekoladę i masło rozpuścić w mleku, dodać kakao, całość dokładnie wymieszać. Ostygnięta babkę polać polewą, odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy czekoladowej.
100 ml mleka
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do masy maślanej dodać pojedynczo jajka dalej miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do masy maślanej dodawać naprzemiennie mąkę oraz jogurt naturalny cały czas mieszając drewniana łyżką. Formę do babki posmarować masłem, obsypać bułka tartą, wylać do niej ciasto. Babkę piec w temperaturze 170 stopni przez ok 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić.
Podgrzać mleko, dodać czekoladę i masło. Czekoladę i masło rozpuścić w mleku, dodać kakao, całość dokładnie wymieszać. Ostygnięta babkę polać polewą, odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy czekoladowej.
Przepis dodaję do akcji
Wielkanocne Smaki - edycja V , Babki Wielkanocne 2015 |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz